Webspeurders

Volledige versie: Kelderlijk Amsterdam
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Ik kwam nog dit tegen over de vondst van het kelderlijk. Het artikel staat op pag. 9. Hierin wordt een aantal keren expliciet gezegd dat de tuinslang om de benen was gebonden. https://www.oudebinnenstad.nl/wp-content....4.5.w.pdf

Bij mij komt dan de gedachte op dat het mogelijk is dat deze man in de kelder een slaapplek zocht (slaaphouding en kussen dichtbij), het koud was en hij zelf het tapijt om zich heen heeft geslagen, waarbij hij de slang om zijn eigen benen heeft kunnen binden.

De kelder moet vanuit het pand aan de Oudezijds Achterburgwal bereikbaar zijn geweest. Het is bij mij niet helemaal duidelijk waar de "kelder" zich bevond. Op het plaatje in het artikel zie je het gebouw zoals dat er in 1982 uitzag.

(ik kan geen plaatje invoegen)

Het lijkt alsof er 4 woonlagen zijn en een souterrain, wat vanaf de straatkant bereikbaar is. Wordt met de "kelder" het souterrain bedoelt?
Dat lijkt inderdaad het meest aannemelijke scenario te zijn...Ook je verklaring van de twee gaten is plausibel

Dat met de waterslang is inderdaad heel interessant.... goede link gelegd...

“Vanaf 1975 kan ik met zekerheid verklaren.” Kennelijk woonde hij daarvoor niet in de Bethaniëndwarsstraat, want over die straat gaat zijn verklaring. Over nummer 12 om precies te zijn. Hij meldt dat op de begane grond van nummer 12 een bakkerij zat. Aan de achterzijde was de oven. De bovenverdiepingen was gekraakt door Hare Krishna’s.''

Uit deze verklaring van de tipgever lijkt het toch alsof de Hk's er rond 1975 nog woonden of 'weer'' woonden...
wel is hun tempel verhuist van de bethanienstraat 39 naar de Herengracht,
waar ze woonden was echter de bethaniendwarsstraat 12 dus het is mogelijk dat ze daar nog langer hebben verbleven...

''Hoe lang die Hare Krisha’s 143 gebruikt hebben, is onduidelijk. Een vrouw die vanaf september 1974 op het kantoor op 145 werkt, verklaart dat er in haar tijd niemand heeft gewoond.
''Dit gedeelte gaat voornamelijk over het pand aan de Achterburgwal.... In dat zelfde artikel staat ook dat de muur na het dumpen vanaf de binnenkant is dichtgemetseld het lijkt me dus dat er simpelweg geen toegang meer was tot de Achterburgwal en ze zich hebben beperkt tot de Bethanienstraat.... Na het dumpen van een lichaam zou ik zelf ook niet op de plaats delict blijven rondhangen....
Daarbij komt dat ze er rond 1974 introkken en dus in 1975 nog zaten wat precies overeenkomt met wanneer het slachtoffer gestorven moet zijn uitgaande van het feit dat hij 6/7 jaar heeft gelegen voor gevonden te worden…

Jouw theorie van de slaapplek kan....maar naar mijn mening bind je geen tuinslang om je benen als bescherming voor de kou...
het dichtmetselen van het gat lijkt me een te bewuste keuze om niet te weten dat er daar een lichaam ligt zeker als we het tapijt en de tuinslang in ons achterhoofd houden...

Met kelder wordt inderdaad Souterrain bedoeld...
Ja het blijft inderdaad hangen bij de HKs en Andreas Pasternak. Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd contact te leggen met Pasternak via Facebook, maar daar is hij al tien jaar niet actief en heeft hij niet geantwoord. In zijn vriendenlijst kwam een man me bekend voor, hij leek namelijk op de persoon die Kees van der Spek met honkbalknuppel in zijn hand dreigde te vermoorden als Kees van de politie zou blijken te zijn. Hoewel ik eerst bijna zeker was dat hij het was, kreeg ik na een tijdje twijfels. Ik heb hem ook een bericht gestuurd, en ook naar zijn mobiele telefoon, maar op beiden geen antwoord. In principe hebben die jongens niets te vrezen van een paar vragen over het kelderlijk, dus ik dacht: waarom niet. Want die Andreas is misschien wel de sleutel in het verhaal.

Ik ga ook nog contact op nemen met die Parividha. Misschien gewoon op de man af, weet u iets over de zaak? Als het Kelderlijk aan een overdosis is gestorven heeft de HK organisatie weinig te vrezen voor reputatieschade o.i.d.
Jolbram1512 ik probeer al een tijdje contact met je op te nemen. Als je dit leest, kun je dan even reageren? Groeten!
Ik zou graag jullie gedachten willen horen over de mummificatie van het lichaam. Ik blijf me maar afvragen waar het lichaam heeft kunnen mummificeren. In de kelder lijkt het me in ieder geval niet droog en warm. Koud en droog? In Nederland. Koud, ja dat zie ik. Droog? Ik weet het niet?

Het menselijk lichaam na overlijden
Auteur: Marc Wiegman
Mummificatie
Mummificatie (indroging): In geval van mummificatie begint dit eindproces ongeveer één maand na de dood hoewel dit proces ook voorspoediger kan verlopen als de voorwaarden juist zijn (zoals de toestand van het lichaam van de overledene en omgevingsinvloeden). Mummificatie ontstaat op een moment wanneer een lichaam uitdroogt door natuurlijke of door kunstmatige middelen.

Als waarschuwing vooraf...
In dit item wordt tot in detail een beschrijving weergeven van het ontbindingsproces mummificatie.

Voorwaarden voor mummificatie
Twee omstandigheden zijn vereist voor mummificatie.

Omgeving: Een droge en warme omgeving of een koude en droge omgeving.
Lichaamsmassa: Mummificatie treedt eerder op als het lichaam van de overledene een lichaam betreft met weinig lichaamsvetmassa (in het algemeen een dun persoon). Zelden treedt mummificatie onder natuurlijke omstandigheden op bij (te) zware mensen. Oorzaak hiervan is de aanwezigheid van vocht in het lichaam. Vocht zorgt voor een voorspoedig ontbindingsproces (putrefactie / decompositie / verrotting / ontbinding).
Mummificatie in Nederland
In Nederland komt men vooral mummificatie tegen in geval van een vinding van een overledene in thuissituatie (overledene die al enige tijd dood in huis ligt). Veelal heeft de overledene dan in een warme en droge omgeving gelegen waardoor de overledene (of delen van) mummificeert.

Mummificatie waterlijk
Het klinkt merkwaardig, maar ook bij een waterlijk kan sprake zijn van mummificatie. Dit betreft dan een overledene die een langere periode in het water heeft gelegen. Lichaamsdelen die boven het wateroppervlak drijven worden dan blootgesteld aan de zon en wind waardoor mummificatie plaatsheeft. Vaak ziet men dan dat op een waterlijk alle vormen van ontbinding aanwezig zijn. Een waterlijk geeft doorgaans een zeer onaangename geur afkomstig van de processen putrefactie en maceratie.
(06-14-2024, 05:09 PM)BoH schreef: [ -> ]Ik zou graag jullie gedachten willen horen over de mummificatie van het lichaam. Ik blijf me maar afvragen waar het lichaam heeft kunnen mummificeren. In de kelder lijkt het me in ieder geval niet droog en warm. Koud en droog? In Nederland. Koud, ja dat zie ik. Droog? Ik weet het niet?

Beste BoH,

Verbeter mij alstublieft als ik fouten maak, of dingen verkeerd herinner, ik ben een tijd afwezig geweest en zal vannacht mijn geheugen even opfrissen door de zaak weer door te nemen echter wilde ik toch al graag reageren.

Ik vind dit een zeer interessant punt waar we eerder eigenlijk nog niet bij hebben stilgestaan,
Mijn gedachten over de mummificatie zijn als volgt :

Zoals je al zei zijn er enkele vereisten voor mummificatie, samenvattend en even voor mijzelf wat simpeler gezegd, ontstaat het wanneer vocht snel wordt onttrokken en bacteriën beperkt worden. De droge omgeving in de kelder vind ik zelf geen gekke gedachte, laten we er rekening mee houden dat het slachtoffer was opgerold in een strak tapijt wat bijdraagt aan een droge omgeving, het tapijt beperkt tevens de zuurstof, wat de groei van bacteriën weer mindert. Daarnaast is ook het gat gedicht in de muur, wat de ruimte wederom afsluit en dus weer zorgt voor beperkte zuurstof. Ook biedt het tapijt bescherming om eventueel vocht of bacteriën buiten te hebben gehouden.  
De mummificatie kan in eerste instantie inderdaad vreemd lijken, maar gezien de omstandigheden valt het naar mijn mening goed te verklaren

Na wat snel googelen is er een zaak te vinden van een gemummificeerd lichaam dat gevonden is in een kast, afgesloten, zuurstof arme ruimte wederom.
Al met al denk ik dat voornamelijk het tapijt verantwoordelijk is voor het mummificatie proces.
Pagina's: 1 2